Безплатна доставка за цялата страна!

Избери твоите диоптрични рамки, изпрати ни рецепта и получи перфектната цена.

Ако любимия ти модел е изчерпан винаги може да ни пишеш и ще го поръчаме!

100% оригинални очила!

Очила с филтър за синя светлина – да предпазим очите си от компютърния екран

очила за компютри | 0 коментари

Много често усещаме умора и сухота в очите след като сме прекарали целия ден пред компютърен екран и това ни навежда на мисълта, че имаме проблем със зрението. Трудно е да редуцираме времето, което прекарваме пред устройствата с екрани, тъй като те отдавна са част от ежедневието ни и по-голямата част от работните места са пряко свързани с работата с тях. 

Преди масовото навлизане на технологиите темата за синята светлина никога не е била толкова ожесточено коментирана, въпреки че тази светлина е част от спектъра на дневната светлина от слънцето. С интензивната употреба на технологичните устройства обаче, очите ни са изложени на многократно по-високи нива синя светлина и това се оказва сериозен, небезобиден проблем. 

Според последните изследвания е установено, че продължителното излагане на синя светлина уврежда фоторецепторите в окото, като кара клетките, отговорни за чувствителността към светлината, да произвеждат токсично вещество, което убива фоторецепторите, а те нямат способността да регенерират – веднъж загинали, не се възпроизвеждат повече.

Ето защо е добре да знаем какво представляват очилата за компютър или така наречените очила със стъкла с филтър за синя светлина, които могат да ни предпазят от бъдещи проблеми със зрението. 

Защо трябва да носим очила с филтър за синя светлина?

Тяхната основна функция е да предпазват очите от „вредните“ лъчи на цифровите екрани – екрани на компютри, мобилни телефони, таблети и телевизори. Това не са диоптрични очила, които се използват при проблем със зрението, а очила за компютър с предпазни стъкла, които:

  • Помагат на организма да поддържа естествения си биоритъм след залез слънце, като противодействат на синята светлина, която очите ни поглъщат от изкуствените източници на светлина.
  • Предпазват от излагане на ултравиолетови лъчи, които могат да причинят дегенерация на макулата, катаракта, рак на кожата и други неприятни последици.
  • Подобряват остротата на зрението, като намаляват отблясъците и интензивността на светлината.

Важно! Всички стъкла с филтър „синя светлина“ са и с антирефлексно покритие. Но не всички антирефлексни стъкла имат филтър „синя светлина“. Какво означава това?

Антирефлексното покритие само по себе си не предпазва от екрани, но осигурява повече светлина до очите и така намалява зрителната умора. Стъклата с филтър  от своя страна неутрализират част от синята светлина от екраните, което облекчава напрежението в очите. Ето защо е добре да разполагате с очила, чиито стъкла са едновременно с антирефлексно покритие и с филтър за синя светлина, а ако трябва да заложите на едно от двете то непременно изберете филтър за синя светлина!

 

SOS! 3 съвета за отпочинали очи:

  1. На всеки 30 минути отмествайте поглед от екрана за около 5 минути и се взирайте в отдалечени обекти;
  2. Създайте си навик да мигате често докато гледате екрана на дигиталното устройство; 
  3. Старайте се да не стоите пред екран вечер, а ако това се случва нека да е на светната в близост лампа, за да се избегне контрастът между яркия екран и тъмното помещение; 

 

Разгледай всички наши диотрични рамки, които могат да се комбинират със стъкла за синя светлина.

Blackout Optix

Blackout Optix

0 коментара

My cart
Your cart is empty.

Looks like you haven't made a choice yet.